kesar murg....Indie Radżastan

0 (0 ocen)

aromatyczne curry

Składniki:

  • duży filet z kurczaka
    2 cebule posiekane blenderem
    2 łyżki utartego świeżego imbiru
    3 ząbki czosnku
    łyżeczka szafranu
    1 łyżeczka kurkumy
    5 łyżek pasty z orzeszków ziemnych
    3/4 gęstego jogurtu
    2 liście laurowe
    łyżeczka mielonych goździków( wrzuciłam całe)
    łyżeczka kardamonu
    3-4 łyżki oleju
    gęstej śmietany
    łyżka garam masali
    pieprz, sol i chilli

Kesar murg....indie radżastan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. w garnku rozgrzać olej, dodać liście laurowe, kardamon, masalę, cebulę, imbir i przeciśnięty czosnek; wszystko podsmażamy.
  • 2. Dodać pastę z orzeszków ziemnych, zamieszać i wrzucić pokrojony w kostkę filet z kurczaka, jogurt, pieprz, chilli, szafran całość posolić.
  • 3. W oryginale była jeszcze dodana śmietana ja już na talerzu zrobiłam na wierzchu kleksa i posypałam wszystko natką pietruszki chociaż kolendra by chyba była bardziej na miejscu ale w sklepie niestety nie mieli....
  • 4. Cały czas mieszając, doprowadzić do wrzenia, następnie polać nieco wodą, zmniejszyć ogień i dusić, aż mięso będzie miękkie.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy