Kergulena ma delikatne mięso,lecz jak dla mnie troszkę za suche . A druga sprawa to jest bardzo droga.Jednak wole halibutka ;)
Składniki:
2 tuszki kerguleny (ja miałam 420g)
sok z połowy cytryny
1 garść drobno posiekanej pietruszki
sól morska,pieprz świezo mielone wg.uznania
olej do wysmarowania blaszki/naczynia
Kergulena pieczona z pietruszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ryby rozmrozić,umyć pod bieżącą wodą i osuszyc ręcznikiem papierowym. Każdą przekroić na pół w poprzek.
2.Skropić sokiem z cytryny,posolić,popieprzyć z każdych stron i przełożyć na blaszkę wysmarowaną olejem. Porcje ryb posypać obficie natką.
Przykryć folią aluminiową i schłodzić w lodówce około 1 godziny.
3.Po tym czasie rozgrzac piekarnik (grzanie góra) do 180*C i piec 25 minut.
Podawać z ulubionymi dodatkami . . .
Smacznego :-)
Komentarze