Keks ziemniaczany z kakao

0 (0 ocen)

Keks jest pulchny i wilgotny.

Składniki:


  • 50 dag ziemniaków
    3 jajka
    22 dag cukru
    5 łyżki kakao
    2 łyżki dżemu morelowego
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka skórki cytrynowej
    Bakalie

    Polewa.
    5 dag czekolady białej
    1 łyżka masła
    30 ml kremówki
    2 łyżki czekolady w płatkach do posypania wierzchu

Keks ziemniaczany z kakao - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ugotowane ziemniaki przetrzeć.
    Żółtka utrzeć z cukrem, kakao i dżemem. Dodać sodę i ziemniaki. Zmiksować. Dodać bakalie-rodzynki, orzechy, jagody goji ,skórkę cytrynową itp. Białko ubić na pianę i połączyć z masą ziemniaczaną. Ciasto włożyć do keksówki i piec w temp.180stop . 1h.
    W rondelku składniki polewy stopić i wymieszać. Polać ciasto i posypać płatkami gorzkiej czekolady .

Komentarze

Podobne przepisy