KEKS z mielonymi orzechami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Lubię orzechy dlatego w moim keksie są jeszcze dodatkowo zmielone , wzbogacają smak ciasta.

  • 30 min

Składniki:

  • 15 dag margaryny
    30 dag mąki
    20 dag cukru pudru
    5 jaj
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    skórka z 1/2 cytryny , trochę soku
    30-40 dag bakalii ( morele , rodzynki, daktyle, suszone śliwki ,migdały, orzechy laskowe i włoskie)

Keks z mielonymi orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki zalać gorącą wodą z odrobiną syropu migdałowego , lub zapachu rumowego. Jak zmiękną osączyć i razem z innymi bakaliami drobno posiekać. Połowę orzechów zmielić.
    Margarynę dokładnie utrzeć.
    Stopniowo dodawać cukier, po 1 jaju i przesianą mąkę z proszkiem.
    Następnie dodać skórkę cytrynową z sokiem.
    Namoczone rodzynki obtoczyć w mące .
    Delikatnie dodać wszystkie bakalie do ciasta.
    Wyłożyć na wysmarowaną blaszkę 8 x 32 cm.
    piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 60-70 minut.

Komentarze

Podobne przepisy