Keks z białek

5 (170 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Czasami zostają nam białka, więc warto je wykorzystać.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka białek, dałam 8 sztuk
    3/4 szklanki cukru
    200 gram masła
    1 szklanka mąki tortowej
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 szklanka bakalii, tym razem 3/4 szklanki kandyz. skórki pomarańczowej i 1/4 szklanki płatków migdałowych, bo tylko takie miałam
    zapach śmietankowy, tym razem dostosowałam do bakalii i dałam zapach pomarańczowy
Wystaw ocenę:

5 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Babki Desery

Keks z białek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło stopić, wystudzić.
    Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
    Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia.
    Najpierw ubić białka ze szczyptą soli. Nadal ubijając dodawać stopniowo cukier.
    Następnie miksując na minimalnych obrotach dodawać stopione masło na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Na końcu dodać bakalie wcześniej oprószone mąką na sitku.
    Dodać też zapach i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką.
    Przelać do natłuszczonej i oprószonej bułką tartą formy o wymiarach 12 /35cm. Piec ok 50 minut, do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu polukrować lub tylko oprószyć cukrem pudrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować