Keks z białą polewą

0 (0 ocen)

Pyszny keks na uroczyste i świąteczne okazje.

Składniki:

  • 2,5 szklanki wody
    2 szklanki rodzynek
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej
    1/4 łyżeczki goździka mielonego
    1 łyżka sody
    3 łyżki oleju
    450g mąki
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks z białą polewą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umyj dokładnie rodzynki (możesz dodać suszonych wiśni). Włóż do garnka suszone owoce, wsyp cukier, przyprawy i zalej wodą. Całość zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez kolejne 15 minut pod przykryciem. Pod koniec wsyp sodę, wymieszaj i odstaw. Uwaga - piana szybko się podnosi. Gotowy syrop ostudź.
  • 2. Mąkę wymieszaj z olejem, wlej syrop z rodzynkami. Ciasto nie powinno być ani za gęste ani za rzadkie. Wymieszaj.
  • 3. Posmaruj formę olejem. Wlej ciasto do formy. Piecz w 180 stopniach przez ok. 50 minut.
  • 4. Keks ostudź, pokrój i opcjonalnie polej lukrem cukrowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować