Keks z bakaliami

5 (144 ocen)

  • Łatwy

Uwielbiam gotować i piec. Bardzo się cieszę, gdy moje potrawy i wypieki smakują moim bliskim. Przepis przysłała Aneta Kurdybelska

  • Łatwy

Składniki:

  • - masło: 20 dekagramów
    - cukier: 20 dekagramów
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka pszenna: 30 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - rum: 3 łyżki
    - rodzynki: 10 dekagramów
    - skórka pomarańczowa: 10 dekagramów
    - mieszanka keksowa: 10 dekagramów
    - sól: 1 szczypta
    - mleko: 4 łyżki
    - skorka z cytryny (starta): 1 sztuka
    - cukier puder (do dekoracji): 4 łyżki
    - Tłuszcz (do keksówki): 4 łyżki
    - bułka tarta (do keksówki): 4 łyżki
Wystaw ocenę:

5 (144 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy
    z cukrem i skórką z cytryny na
    puszystą masę. Podczas ucierania
    dodajemy szczyptę soli.
  • 2. Do masy wbijamy jajka, wlewamy
    rum i mleko. Mieszamy
    mikserem na wolnych obrotach.
    Dodajemy przesianą
    przez sito mąkę wymieszaną
    z proszkiem i mieszamy.
  • 3. Bakalie oprószamy mąką
    i dodajemy do ciasta. Delikatnie
    mieszamy. Wlewamy do
    keksówki (wysmarowanej
    tłuszczem i wysypanej bułką
    tartą) i pieczemy ok. 70 minut
    w temperaturze 170 °C. Gdy
    keks ostygnie, posypujemy cukrem
    pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rodzynki Rum Skórka pomarańczowa Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować