Keks WIECZNY

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Z tajnego zeszytu Babci Edytki

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • NA CIASTO:
    - margaryna-kostka: 250 gramów
    - mąka pszenna (typ 550): 250 gramów
    - cukier zwykły: 250 gramów
    - jajka - rozmiar M: 5 sztuk
    - winiak lub rum: 2 łyżki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    - skórka z cytryny, starta: 1 sztuka
    - laska wanilii lub ekstrakt waniliowy: 1 sztuka
    - mieszanka bakaliowa: 400 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks wieczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem dodając po jednym jajku. Następnie usiekaną drobno wanilię, alkohol i otartą skórkę z cytryny. Bakalie kroimy i oprószamy mąką. Resztę mąki wsypujemy do ucieranego ciasta z proszkiem do pieczenia. Wsypujemy bakalie i leciutko mieszamy. Wysmarowaną blaszkę keksową oprószamy bułką tartą i przelewamy ciasto. Pieczemy w średni nagrzanym piekarniku (170-180stopni) około 45 minut. Z blaszki wyciągamy po lekkim ostudzeniu. Dobrze się przechowuje około 14 dni!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie Wigilia

Podobne przepisy

To może cię zainteresować