KEKS W ANDRUCIE

0 (0 ocen)

UWIELBIANE PRZEZ WSZYSTKICH,JEST POPROSTU WYŚMIENITE.

Składniki:

  • 1 kostka miękkiego masła
    1 szklanka cukru pudru
    5 dużych jajek (żółtka i białka osobno)
    1 łyżka proszku do pieczenia (lub 3 płaskie łyżeczki)
    225 g przesianej mąki
    1 łyżka ekstraktu z wanilii
    2 płaty andruta
    marmolada
    2 łyżki wódki
    pół kg bakalii (rodzynki, figi, daktyle, kandyzowane owoce, orzechy, żurawina

Keks w andrucie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • KEKS W ANDRUCIE 1. Masło dobrze utrzeć z cukrem pudrem, na puszystą masę. Ciągle ubijając dodawać stopniowo po 1 żółtku, proszek do pieczenia, mąkę, wanilię i wódkę. Z białek ubić sztywną pianę, 1/3 dodać do masy, rozmieszać, by rozluźnić ciasto, potem delikatnie wmieszać pozostała pianę i rozdrobnione bakalie.Masę wyłożyć na blachę 37x25
    Piec w temperaturze 180ºC przez około 40 minut.Płat andruta posmaruj grubo marmoladą nałóż ciasto,ponownie marmoladę i andrut.

Komentarze

Podobne przepisy