Keks świąteczny

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne ciasto do herbaty i nie tylko

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    150 g masła
    200 g cukru
    4 jaja
    1 łyżka proszku do pieczenia
    40 g bakalii
    1 kieliszek rumu

Keks świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rodzynki namaczamy w rumie, a pozostałe bakalie drobno kroimy i oprószamy mąką. Z białek ubijamy sztywną pianę.
    Masło ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dorzucamy bakalie - mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki.
    Ciasto wykładamy do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 -70 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Świąteczny keks bakaliowy

4.49 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Świąteczny keks bakaliowy

mariwanna pełen bakalii, przepyszny! 2 godz.