keks polski

0 (0 ocen)

jedno z tradycyjnych ciast bożonarodzeniowych

Składniki:

  • 2,5 szkl mąki pszennej
    250g masła
    4 całe jajka
    4 żółtka
    1 łyżka ekstraktu waniliowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 opakowania mieszanki do keksu
    rodzynki, figi, daktyle, morele (co tam macie)
    posiekane migdały, orzechy

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks polski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło ucieramy dodając stopniowo cukier i żółtka na puszystą masę. Wsypujemy połowę mąki, proszek do pieczenia i sodę; miksujemy dodajemy dwa całe jajka; miksujemy, dodajemy druga polowe mąki, pozostałe jajka oraz ekstrakt waniliowy.
  • 2. Ciasto jest gęste, ale takie ma być. Bakalie obtaczamy w mące, dodajemy do ciasta i mieszamy łyżką.
  • 3. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem długiej keksówki, lub dwóch mniejszych, wtedy będziemy mieli nieco niższy; ja tak właśnie zrobiłam. Pieczemy ok 50-60 min w 170st.
  • 4. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem bądź polewamy lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować