Keks pieczarkowy

0 (0 ocen)

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Keks jest świetnym dodatkiem do zup - na przykład barszczu

  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - pieczarki: 20 dekagramów
    - cebula: 2 sztuki
    - Żółty ser: 10 dekagramów
    - wędlina: 10 dekagramów
    - Czerwona papryka: 1 sztuka
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
    - sól (według uznania): 1 sztuka
    - pieprz (według uznania): 1 sztuka
    - olej (według uznania): 2 łyżki
    - masło (pół kostki): 0.5 sztuki
    - jajka: 4 sztuki
    - mąka: 20 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - sól: 0.5 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy Ciasta Przystawki

Keks pieczarkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks pieczarkowy 1. Ser ścieramy na tarce o dużych
    oczkach. Wędlinę kroimy w kostkę. Paprykę myjemy
    i usuwamy gniazdo nasienne.
    Miąższ kroimy w kostkę.
  • 2. Żółtka oddzielamy od białek
    i ucieramy z masłem. Dodajemy
    mąkę z proszkiem.
    Białka ubijamy na sztywno
    i mieszamy z ciastem.
  • 3. Cebule obieramy i kroimy
    w kostkę. Pieczarki oczyszczamy
    i kroimy, dusimy z cebulą
    na oleju i studzimy. Dodajemy
    do ciasta z serem,
    papryką i natką pietruszki. Doprawiamy
    i mieszamy.
  • 4. Masę przekładamy do keksówki
    i pieczemy 50 minut
    w piekarniku rozgrzanym do
    temp. 180 °C. Studzimy. Wyjmujemy
    z formy i kroimy
    w plastry. Podajemy do czystej
    zupy, np. barszczu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wigilia

Podobne przepisy

4.5 (167 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Keks pieczarkowy

To może cię zainteresować