Keks, czyli ciasto z mnóstwem bakalii to bez wątpienia wypiek świąteczny. Zaletą tego keksa jest to, że zawsze się udaje, bardzo długo zachowuje świeżość, a bakalie nie opadają na dno formy.
Keks niezawodny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miękkie masło utrzyj na puch i wciąż ucierając, dodawaj stopniowo cukier i po jednym jajku.
2.Z mąki odsyp jedną łyżkę. Resztę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej przez gęste sitko, wsyp do utartej masy i miksuj przez 4 minuty, aby powstało idealnie jednolite i gładkie ciasto.
3.Suszone owoce opłucz gorącą wodą, osącz na ręczniku papierowym. Orzechy posiekaj, morele i brzoskwinie drobno pokrój, wymieszaj z rodzynkami. Obtocz w odłożonej mące i dodaj do ciasta. Delikatnie wymieszaj, żeby bakalie równomiernie się rozłożyły w cieście.
4.Wcześniej przygotowaną keksówkę napełnij ciastem, wstaw do nagrzanego do 200*C piekarnika i piecz 20 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 180*C i piecz jeszcze 45 minut. Sprawdź ciasto drewnianym patyczkiem do szaszłyków, jeśli okaże się suchy, ciasto wyjmij z piekarnika. Z formy wyjmij, gdy trochę przestygnie.
Komentarze