Keks najłatwiejszy

4.49 (153 ocen)

  • 60 min

Najłatwiejszy i najsmaczniejszy keks, w którym owoce nie opadają, a to dzięki obtoczeniu ich w mące. Najlepszy jest po 2-3 dniach.

  • 60 min

Składniki:

  • • 250 g mąki pszennej
    • 250 g masła
    • 250 g cukru pudru
    • 5 jajek
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 4 łyżki mleka
    • 450 g mieszanki keksowej lub dowolne owoce suszone
Wystaw ocenę:

4.49 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks najłatwiejszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. • Miękkie masło utrzeć z cukrem, następnie dodawać po jednym żółtku i ucierać.
    • W 3 łyżkach mąki obtoczyć owoce suszone.
    • Pozostałą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i wymieszać z utartą masą.
    • Białka ubić i dodać do reszty składników delikatnie mieszając.
    • Wsypać owoce i również delikatnie wymieszać.
    • Ciasto wlać do 2 keksówek wyłożonych papierem do pieczenia.
    • Piec w 180 st.C przez 40 minut, lub do suchego patyczka.
    Po wystudzeniu keks zapakować w folię aluminiową i przechowywać w lodówce.

Porady

Keks bardzo dobrze się zamraża. Keksówki mają rozmiar 20 x 8 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (146 ocen)

Opublikowany w Magazynie
sernik

To może cię zainteresować