Keks najeżony bakaliami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 30 min

Pyszny keks pełen bakalii. Idealne ciasto na świąteczny stół.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 5 jajek
    300 g mąki + 1 łyżka do obtoczenia bakalii
    175 g cukru pudru
    250 g masła
    1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki sody
    1/2 łyżeczki aromatu rumowego (lub 1/2 łyżki rumu)
    1 łyżeczka skórki startej z cytryny
    400 g bakalii (skórka pomarańczowa, kandyzowany ananasa, papaja i mango, orzechy włoskie, suszone śliwki, suszone daktyle, rodzynki)
    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    sok z 1/2 cytryny
    1/2 łyżki gorącej wody
    Dodatkowo (do formy):
    1 łyżeczka masła
    1/2 łyżki bułki tartej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery Jajko

Keks najeżony bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą. Miękkie masło utrzeć na puch z cukrem pudrem. Dodawać po jednym jajku ciągle miksując. Kiedy masa będzie jednolita dodawać aromat i po łyżce mąki. Do gotowego ciasta dodać (posiekane wcześniej) bakalie i delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do keksówki (30 cm) wysmarowanej masłem i wysypanej bułką. Keksa piec w 180 stopniach przez około 70 minut, do suchego patyczka.
  • 2. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i wodą. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru. Wystudzone ciasto polać lukrem i udekorować bakaliami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_04-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować