keks jabłkowo - orzechowy

4.97 (155 ocen)

  • 60 min

Szybkie, bardzo wilgotne ciasto, właściwie to są jabłka i bakalie z lekką ilością ciasta :))))

  • 60 min

Składniki:

  • 4 duże jabłka
    1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka cukru ( świetny będzie również brązowy)
    150 gramów orzechów włoskich średnio drobno posiekanych
    0,5 szklanki rodzynek
    4 jaja
    ewentualnie 1/4 łyżeczki cynamonu (jeśli ktoś lubi)
Wystaw ocenę:

4.97 (155 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks jabłkowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • xxx 1. Jabłka obrać i pokroić w 1 cm kosteczkę.
    Wrzucić do dużej miski, dosypać orzechy (pokrojone) i rodzynki, wsypać połowę cukru, ewentualnie cynamon, wymieszać i odstawić na 20 minut.
  • xxx 2. Jaja ubić na pianę w resztą cukru, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować wszystko na najwyższych obrotach. Masę przełożyć do miski z jabłkami, delikatnie, ale dobrze wymieszać.

    Kwadratową blaszkę o boku 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować tłuszczem, wyłożyć ciasto, wyrównać powierzchnię, lekko ugniatając masę.
  • 3. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 50 - 55 minut. Na około 20 minut przed końcem pieczenia ciasto zaczyna nam się przypiekać od góry, przykryjmy je wtedy z góry płatem folii aluminiowej i pieczemy do końca wyżej wymienionego czasu.
    Kroimy po całkowitym ostudzeniu.
    Ciasto można polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować