Keks jabłkowo-cynamonowy

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szybki i prosty przepis na pyszne, codzienne ciasto!

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - jabłka (starte na tarce o dużych oczkach): 200 gramów
    - jaja świeże: 3 sztuki
    - cukier biały: 180 gramów
    - mąka pszenna: 180 gramów
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - masło stopione: 150 gramów
    - orzechy włoskie grubo siekane: 30 gramów
    - rodzynki sułtańskie: 30 gramów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks jabłkowo-cynamonowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Rodzynki zalewamy ciepłą wodą i ostawiamy na około 15 minut. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem. Dolewamy stopione masło. Mieszamy. Do jednolitej masy dodajemy utarte jabłka, odcedzone i obsypane mąką rodzynki oraz grubo posiekane orzechy włoskie. Mieszamy, wlewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy i pieczemy 50 minut.
    Po około 5 minutach od wyjęcia z piekarnika ciasto delikatnie wyciągamy z formy i pozostawiamy do ostygnięcia na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować