Keks gruszkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ulubione ciasto moich domowników. Idealnie nadaje się na świąteczny stół. Polecam!

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 30 dkg mąki
    4 jajka
    20 dkg margaryny Kasi
    20 dkg cukru pudru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kieliszek Amaretto
    1 słoik 0,9 gruszek w syropie.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks gruszkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-2be86i0 1. Gruszki osączyć z syropu, pokroić na mniejsze kawałki i namoczyć w Amaretto.Parę zostawić na wierzch ciasta a resztę osuszyć na sitku, oprószyć mąką.
  • image-0wrt73g 2. Margarynę z cukrem i żółtkami utrzeć w misce kamionkowej.
  • 3. Dodać mąkę , proszek do pieczenia, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę dodając szczyptę soli. Następnie do masy dodać oprószone gruszki, delikatnie domieszać pianę z ubitych białek. Przygotować keksówkę o rozm 10x27 cm, wysmarować tłuszczem i wyłożyć ciemnym papierem do pieczenia, napełnić ciastem, wyrównać wierzch, ułożyć pozostawione cząstki gruszek i posypać skondensowaną skórką z pomarańczy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na około 1 godz. Po upieczeniu wyjąć z papierem, usunąć po wystudzeniu. .Ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Keks można polukrować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Imieniny

Podobne przepisy

To może cię zainteresować