Keks figowo - orzechowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180C. Umieścić orzechy laskowe w małej foremce i prażyć przez 12-15 minut. Po lekkim ich ochłodzeniu należy brać w dłonie po kilka orzechów i pocierając dłońmi starać się usunąć z nich skórkę. Grubo posiekać orzechy laskowe, migdały, figi, kandyzowaną skórkę z cytryny i pomarańczy. Drobno pokroić czekoladę. Wymieszać w średniej wielkości misce orzechy, migdały, figi, skórkę i czekoladę. Rozgrzać piekarnik do 150C, następnie posmarować tłuszczem 20 x 10 x 6,5 cm foremkę babkową. W dużym półmisku wymieszać jajka i cukier. Ubijać mikserem na dużej prędkości, aż do otrzymania bladożółtej, gęstej, puszystej konsystencji (co najmniej 5 minut). Do otrzymanej masy dodać uprzednio przygotowaną masę bakaliową. Lekko wymieszać. Wsypać na sitko mąkę, proszek do pieczenia i sól. Przesiać połowę zawartości sitka do uprzednio przygotowanej masy i lekko wymieszać. Powtórzyć czynności z pozostałą zawartością sitka. Tak przygotowaną masę włożyć do foremki i wygładzić górną powierzchnię. Piec od 1 godz. do 1 godz. 10 min., do momentu otrzymania złocisto - brązowego koloru. Po wyciągnięciu z piekarnika keks pozostawić przez ok. 5 minut w foremce, następnie wyjąć i ostudzić. Kroić na plastry nie wcześniej niż 4 godziny po upieczeniu.
Komentarze