Keks drożdżowy - Świąteczny

4.48 (143 ocen)

Pyszny drożdżowy keks z dodatkiem kandyzowanych owoców. Idealny na święta Bożego Narodzenia oraz inne rodzinne uroczystości.

Składniki:

  • Składniki:

    Ciasto:
    50 g drożdży
    200 g cukru
    230 ml oleju
    250 ml letniego mleka
    4 jajka
    700 g mąki

    Dodatkowo:

    200 g owoców kandyzowanych

    100 g kandyzowanej limonki

    Biały lukier
Wystaw ocenę:

4.48 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Keks drożdżowy - świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Drożdże rozkrusz do miski. Dodaj resztę składników.
    Zamieszaj 3 razy drewnianą łyżką.(składniki nie mają być połączone!)
    Ciasto przykryj ściereczką i odstaw na 4-5 godzin w ciepłe miejsce
    Ciasto zagniataj przez ok 30 min.
    Ciasto będzie lekko płynne. Dodaj owoce i wymieszaj.
    Ciasto wylej na wysmarowaną margaryna formę(keksówkę) i wysypaną bułką tartą.
    Ciasto piecz ok 40 min w 180 st ( góra-dół)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować