Keks buraczkowy

0 (0 ocen)

  • 60 min

Właśnie wykopałam buraczki z ziemi i takie świeże użyłam do ciasta. Ciasto wyszło wilgotne, bardzo smaczne oraz pachnące bakaliami.

  • 60 min

Składniki:

  • Keks buraczkowy
    Składniki:
    Forma 40x14 cm
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka buraczków surowych startych na średnich oczkach
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki kakao
    2 łyżki startych jabłek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka cynamonu
    Po 5 dag rodzynek sułtanek, suszonych śliwek i posiekanych migdałów.
    Szczypta soli
    Tłuszcz do formy i bułka tarta
    Polewa: 3 płaskie łyżki gęstej śmietany 22%, 1 szklanka cukru pudru, 1 łyżeczka soku z cytryny.

Keks buraczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Składniki sypkie – mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy jajecznej. Następnie dodać jabłka i olej i bardzo delikatnie, najlepiej łyżką wymieszać. Na koniec dodać posiekane bakalie oraz starte buraczki, wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy, piec 60 minut w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
    Śmietanę zagotować, dodać cukier puder, wymieszać na jednolitą gęstą masę. Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach, oblać ugotowany, tężejącym lukrem, udekorować orzechami i żurawiną.
    Dekorację ciasta można wykonać dowolną.

Porady

1. Do ciasta można dodać posiekane orzechy. 2. Ciasto można również oblać polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy