Keks buraczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka posolić dodać cukier i utrzeć robotem na puszystą masę. Składniki sypkie – mąkę, proszek do pieczenia, kakao, cynamon wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy jajecznej. Następnie dodać jabłka i olej i bardzo delikatnie, najlepiej łyżką wymieszać. Na koniec dodać posiekane bakalie oraz starte buraczki, wymieszać łyżką. Ciasto wylać do natłuszczonej formy, piec 60 minut w temp. 180 stopni. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest upieczone.
Śmietanę zagotować, dodać cukier puder, wymieszać na jednolitą gęstą masę. Ciasto nakłuć w kilkunastu miejscach, oblać ugotowany, tężejącym lukrem, udekorować orzechami i żurawiną.
Dekorację ciasta można wykonać dowolną.
Porady
1. Do ciasta można dodać posiekane orzechy.
2. Ciasto można również oblać polewą czekoladową.
Komentarze