Keks bananowy

0 (0 ocen)

W dzieciństwie jadłam bardzo pyszny keks. Postanowiłam odtworzyć ten smak i powstał mi oto taki cud:)

Składniki:

  • 2 szkl. mąki,
    1/2 szkl. cukru,
    2 jajka,
    15 łyżek mleka,
    3 duże banany,
    85 g margaryny,
    3 łyżeczki proszku do pieczenia,
    5 dag płatków migdałowych,
    5 dag suszonych moreli,
    sok z 1/2 cytryny,
    łyżeczka cynamonu.

Keks bananowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę stopić, zdjąć z ognia, dodać cukier, dobrze wymieszać i przestudzić. Wbić jajka, dodać mleko, wymieszać. Owoce pokroić w kostkę, zmieszać z sokiem z cytryny i cynamonem oraz połową płatków migdałowych. Dodać do ciasta. Stopniowo dodawać mąkę zmieszaną z proszkiem. Dokładnie wymieszać. Keksówkę natłuścić, wysypać cienko mąką. Wyłożyć ciasto, wierzch posypać resztą płatków migdałowych. Piec ok. 45 min w temp. 180st.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy