Keks bananowo-czekoladowy

5 (173 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Wilgotne, aromatyczne ciasto w sam raz do kawy.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:


  • 100 g gorzkiej czekolady min 70%
    150 g miękkiego masła
    150 g cukru trzcinowego
    3 jaja
    170 g mąki pszennej tortowej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    30 g kakao
    2 łyżki likieru bananowego
    3 dojrzałe banany rozgniecione widelcem
Wystaw ocenę:

5 (173 ocen)

Keks bananowo-czekoladowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do ostygnięcia. Miękkie masło ucieramy z cukrem na gładką, jasną i puszystą masę. Cały czas ucierając dodajemy powoli po jednym jajku. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodajemy rozgniecione banany, likier bananowy i czekoladę, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do keksówki (29x9) wyłożonej papierem do pieczenia, pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50-60 minut do tzw.suchego patyczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować