ok. 20 dag cukru
ok. 20 dag masła
20 dag suszonej żurawiny
20 dag rodzynek
15 dag orzechów ziemnych
4 jajka
35 dag mąki
ok. 2 dag drożdży
cytryna
cukier waniliowy
po tabliczce gorzkiej i mlecznej czekolady
tłuszcz i bułka tarta do formy
Keks angielski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki i żurawinę zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Następnie osączamy, osuszamy i oprószamy mąką. Cytrynę sparzamy, osuszamy,
skórkę ścieramy na tarce o małych oczkach. Orzechy grubo mielimy.
2.Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Miksując, wbijamy po jednym jajku. Wsypujemy przesianą mąkę i wkruszamy drożdże. Miksujemy.
Dodajemy rodzynki, żurawinę, orzechy i skórkę z cytryny. Mieszamy drewnianą łyżką.
3.Keksówkę (o wymiarach 13x40 cm) natłuszczamy i posypujemy bułką tartą.
Wkładamy ciasto. Pieczemy ok. 75 minut w 175 °C. Studzimy w formie.
Komentarze