Keks

0 (0 ocen)

Świąteczny wypiek, smaczny i szybki w przygotowaniu. Ciasto jest wilgotne i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

  • 5 jajek
    250 g margaryny
    1 szklanka cukru
    1,5 szklanki mąki
    łyżeczka proszku do pieczenia
    aromat rumowy
    1,5 szklanki bakali (rodzynki, posiekane migdały, kandyzowana skórka pomarańczowa)
    kolorowa posypka
    100g czekolady mlecznej
    tłuszcz i bułka tarta do formy

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie sparzyć, osuszyć, wymieszać z łyżką mąki ( dzięki temu nie opadną na dno). Żółtka oddzielić od białek. Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka. Do masy wsypać mąkę przesianą z proszkiem, zmiksować. Wrzucić bakalie, wlać aromat rumowy i dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pianę ubitą z białek.
  • 2. Masę przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą formy do keksu. Piec przez 50 minut w temp.170 st.(sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest gotowe). Wystudzone ciasto polać roztopioną czekoladą i posypać posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy