Keks

0 (0 ocen)

Trudno mu sie oprzeć

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    150 g masła
    ¾ szklanki cukru pudru
    1,5 szklanki bakalii np. kandyzowane owoce, rodzynki, żurawina
    4jajka
    1 łyżka spirytusu
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    Cukier puder do posypania

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakalie posyp łyżką mąki i dokładnie wymieszaj (obtoczone nie opadną na spód ciasta).
  • 2. Przygotuj formę keksową-wyłóż dno i ścianki papierem do pieczenia i natłuść.
  • 3. Mąkę i proszek przesiej przez sito, wymieszaj.
  • 4. Rozdziel białka od żółtek. Z białek ubij pianę.
  • 5. Wsyp mąkę z proszkiem i wlej spirytus.
  • 6. Masło utrzyj z cukrem pudrem inie przerywając kolejno dodawaj żółtka.
  • 7. Zmiksuj wszystko, dorzuć bakalie i ponownie wymieszaj.
  • 8. Na końcu dołóż pianę i delikatnie połącz.
  • 9. Przełóż masę do formy i piecz ok.55minut w temperaturze 180 stopni.
  • 10. Po wyjęciu posyp cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy