Proste, smaczne i mocno nadziane bakaliami ciasto :)

Składniki:

  • 1 kostka masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki pszennej
    4 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 jajek
    5 łyżek mleka
    1 szklanka bakalii - u mnie mieszanka keksowa
Wystaw ocenę:

1 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Keks Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijam na sztywną pianę i odstawiam do lodówki, w tym czasie masło ucieram z cukrem dodając po jednym żółtku.Wlewam mleko, obie mąki mieszam z proszkiem do pieczenia i dodaję do masy maślanej. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką, aż połączą się z ciastem. Potem dodaję bakalie,przemieszam wszystko razem i przekładam ciasto do formy do keksu wyłożonej papierem do pieczenia Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na ok 40 min, do suchego patyczka. Upieczone, wyjmuję, studzę i kroję.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować