Keks

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pyszne ciasto z bakaliami. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego świąt.

Składniki:

  • 2 szkl mąki
    2, 5 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 jajka
    3/4 kostki masła
    2/3 szkl cukru
    ok 30 dag bakalii (owoce kandyzowane, orzechy, migdały)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Keks Desery

Keks - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Keks 1. Masło utrzeć z cukrem na puch. Dodawać po jednym żółtku cały czas ucierając. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i utrzeć na gładką masę (będzie bardzo gęsta). Dodać bakalie oprószone łyżeczką mąki i wymieszać łyżką.
  • 2. Białka ubić ze szczyptą soli i łyżką wymieszać delikatnie z masą. Przełożyć do posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą keksówki (27,5/8,5 cm)
  • 3. Piec ok 45-50 minut w 190 stopniach. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KH_12-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować