Kefirowe z rabarbarem i kruszonką

0 (0 ocen)

Ciasto wilgotne i delikatne,kruszonka smaczna i pachnąca cynamonem.

Składniki:

  • 100 g margaryny
    200 g mąka pszenna
    130 g cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    3 jajka
    150 ml kefiru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    200 g rabarbaru
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Kruszonka
    5 łyżek otrąb owsianych
    2 łyżki cukru
    1 łyżka zimnej margaryny
    0,5 łyżeczki cynamonu
    cukier puder

Kefirowe z rabarbarem i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kefirowe z rabarbarem i kruszonką 1. Rabarbar umyć pokroić i zasypać 1 łyżką cukru i 1 łyżeczką cukru waniliowego.Odstawić. Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym do białości.Miksując na bardzo wolnych obrotach dodać roztopioną zimną margarynę,kefir,przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę.
  • Kefirowe z rabarbarem i kruszonką 2. .Dodać rabarbar ,wymieszać delikatnie łyżką i wylać do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 22 cm.
  • Kefirowe z rabarbarem i kruszonką 3. Kruszonka:w miseczce zagnieść zimną margarynę z cukrem,otrębami i cynamonem.Rozkruszyć na cieście.Wstawić do nagrzanego piekarnika i upiec do suchego patyczka. Zimne ciasto posypać cukrem pudrem.Piec w 170 st około 50 min do suchego patyczka.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy