Oprócz tego że jest pyszny ma wiele zastosowań. Zaprawiony do słoików w zimie wykorzystac możemy nie tylko do kanapek ale też jako skladnik sosu do makaronu, pizzy, pasztecików, ryby po grecku, ryżu i jako dodatek do mięs na zimno
2 godz.
Składniki:
1,5 kg cukinii obranej i wydrążonej
1/2 kg cukru
1 szklanka octu
1/2 kg cebuli
200 g koncentratu pomidorowego
łyżka ostrej mielonej papryki
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki pieprzu
łyżka soli
''keczup'' z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę i cukinię zmiksować i odstawić do lodówki na 6 godzin lub dłużej. Przekładamy do rondla z grubym dnem, dodajemy ocet i cukier, gotujemy 20 minut.
2.Dodajemy po tym czasie resztę składników i gotujemy jeszcze minimum kwadrans. Przekładamy gorący do słoików, zakręcamy i odstawiamy. Jeżeli damy do słoików gorący, nie trzeba pasteryzować.
Komentarze