Kebabowa łopatka z kuskusem

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

coś na obiadek....................

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - łopatka wieprzowa bez kości: 600 gramów
    - papryka czerwona: 300 gramów
    - kurki (obgotowane): 400 gramów
    - przyprawa kebab shoarma: 2 łyżki
    - maggi w płynie: 1 łyżeczka
    - sól: 1 łyżeczka
    - cebula: 1 sztuka
    - pieprz kolorowy: 0.25 łyżeczki
    - kasza kuskus (opakowanie): 1 sztuka
    - bulion: 500 mililitrów
    - olej do smażenia: 4 łyżki

Kebabowa łopatka z kuskusem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łopatkę umyć, pokroić w paski.
    Podsmażyć na oleju.
    Dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i dalej podsmażać.
  • 2. Od czasu do czasu podlewać odrobiną bulionu i dusić na małym ogniu.
    Gdy mięso jest prawie miękkie dodać wszystkie przyprawy, kurki i pokrojoną w paski paprykę i dusić do odparowania bulionu około 10 minut.
    Przygotować kuskus na pozostałym bulionie.
    Podawać z surówką np. z kapusty pekińskiej.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy