Kebab na frytkach

4.5 (174 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo smaczna potrawa,wyśmienita na różne okazje.Najbardziej kuszący sos czosnkowy.Można podawać również w chlebku.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1kg łopatki
    1,5kg frytek karbowanych,lub 3 chlebki
    1 duża cebula
    1 średnia kapusta pekińska
    1 duża papryka
    1 puszka kukurydzy konserwowej
    3 ogórki kiszone
    1 duża śmietana 18%
    3 łyżki majonezu
    6 ząbków czosnku
    bazylii
    przyprawa do kebab-1 op
    4 łyżki oleju
    0,5 szklanki wody
Wystaw ocenę:

4.5 (174 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Kebab na frytkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso
    Namoczyć ok 0,5 godziny.Pokroić w kostkę na większe kawałki,wrzucić na rozgrzany olej,zalać wodą ,dosypać 1/2 przyprawy dołączyć pokrojoną cebulkę w kostkę i dusić pod przykryciem ok 30 minut.Po 30 minutach odkryć,dodać resztę przyprawy i na większym ogniu odparować wodę.
    Sos
    Śmietanę wymieszać z 4 łyżkami majonezu,czosnek wycisnąć i dodać bazylię do smaku(ilość wedle uznania)wymieszać i odstawić
    Frytki upiec w piekarniku na złoty kolor(Ja kupuje mrożone, ale można zrobić samemu)
    Sałatka
    Kapustę pokroić w paseczki,dodać paprykę pokrojoną w kostkę,ogórki zetrzeć na grubej tarce,dołączyć odcedzoną kukurydzę i wymieszać.
    Podawać na półmiskach na końcu polać mięso i sałatkę sosem czosnkowym.

Porady

Kebab w chlebku jest równie smaczny tylko trzeba nakładać warstwami.Na spód trochę sosu,sałatka-sos mięso-sos i tak na zmianę.N wierzch można dać ogórka i pomidora świeżego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować