1.BUŁKI: Do miski wlewamy ciepłe mleko, wrzucamy pokruszone drożdże, wsypujemy cukier i wlewamy olej. Wszystko mieszamy, aby drożdże się rozpuściły. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce. Po tym czasie, do rozczynu drożdżowego wsypujemy mąkę oraz sól. Wyrabiamy ciasto, przykrywamy ścierką i ponownie odstawiamy na 20 minut w ciepłe miejsce, aby wyrosło. Po upłynięciu czasu rośnięcia, ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy każdą z części tworząc kwadraty o grubości ok. 1,5-2 cm. Każdy z kwadratów przecinamy po skosie na pół, tak aby powstały trójkąty. Kładziemy je na blachę wyścieloną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 20 minut. Po upieczeniu, każdy z trójkątów rozcinamy w środku.
2.Piersi z kurczaka oczyszczamy, kroimy w drobną kostkę i obsypujemy obficie przyprawą kebab-gyros. Wrzucamy mięso na patelnię i podsmażamy na rumiano. Pomidora myjemy i kroimy w półplasterki. Ogórka myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w średniej grubości kawałki. Cebulę obieramy i siekamy w cieniutkie półplasterki. Sałatę myjemy i rwiemy na małe kawałki.
3.SOS: Do miseczki wlewamy jogurt naturalny. Dodajemy szczyptę soli, pieprzu czarnego mielonego i czosnku granulowanego. Dokładnie mieszamy.
4.Do środka każdej bułki wlewamy sos, wkładamy mięso i wszystkie warzywa. Można dodać również ketchup.
Komentarze