Kawuś

4.98 (172 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Większość czasu poświęcam 2,5-letniemu synkowi. W wolnych chwilach piekę pyszne ciasta.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● po 1 szkl. mąki i cukru
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    ● 6 jajek
    Pianka kawowa:
    ● 11 dag czekoladowej kawy cappuccino
    ● 2,5 szkl. mleka
    ● 4 śnieżki
    ● 2 łyżki żelatyny
    Pianka śmietankowa:
    ● 1/2 l śmietanki 30-proc.
    ● galaretka cytrynowa
    ● łyżka cukru pudru
    Oraz:
    ● mały słoik kremu czekoladowo-orzechowego
    ● starta czekoladalub kakao
    ● tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.98 (172 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Kawuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: białka ubijamy
    z cukrem na sztywno, a następnie
    mieszamy z żółtkami
    i mąką wymieszaną z proszkiem. Wlewamy do natłuszczonej
    formy (25x40 cm). Pieczemy
    ok. 40 minut w 180 °C.
  • 2. Pianka kawowa: żelatynę
    rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzątku, studzimy. Mleko mieszamy
    z kawą, zagotowujemy.
    Studzimy. Ubijamy ze śnieżkami
    i żelatyną.
  • 3. Pianka śmietankowa: galaretkę
    rozpuszczamy w szklance
    wrzątku, studzimy i odstawiamy.
    Kremówkę ubijamy
    z cukrem i mieszamy z tężejącą
    galaretką.
  • 4. Biszkopt przekrawamy na
    pół. Jeden placek smarujemy
    kremem i pianką kawową.
    Przykrywamy drugim plackiem.
    Wierzch smarujemy
    pianką śmietankową. Posypujemy
    czekoladą. Schładzamy
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_05-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować