Kawowy migdałek

4.99 (157 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealny dla wielbicieli kawy ...

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • ciasto (na blachę 23x38 cm):
    4 szkl. mąki
    45 dag margaryny
    1 łyżka smalcu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    5 żółtek

    piana:
    5 białek
    1 szkl. cukru

    masa kawowa:
    2 czubate łyżki kawy prawdziwej
    2 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 żółtka
    1 szkl. cukru
    2 kostki masła (po 200 g)
    50 ml spirytusu
    1, 5 szkl. wody

    dodatkowo:
    15 dag migdałów w płatkach
Wystaw ocenę:

4.99 (157 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Placek Desery Kawy

Kawowy migdałek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto podzielić na 3 części. Białka ubić na parze z cukrem. Ciasto wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryć ubitą pianą i obsypać migdałami. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 10-15 minut (robimy tak z każdym plackiem czyli 3 razy).
  • 2. Masa kawowa: kawę zaprzyć w 1,5 szkl. wody. Ostudzić i przecedzić. W 1/3 kawy rozpuścić mąki i żółtka. Resztę kawy zagotować z cukrem. Ugotować budyń. Wystudzić, utrzeć z 2 kostkami masła i temperaturze pokojowej. Na koniec dodać spirytus.
  • 3. Przełożenie: placek - krem- placek - krem - placek - krem - migdały

Porady

Możemy pominąć spirytus jednak z tym dodatkiem jest o wiele lepszy. Należy go przygotować dzień przed planowanym jedzeniem, placki wtedy bardziej zmiękną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kawa Migdały Spirytus

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować