Nie jest to przepis z dawnych lat na tradycyjny krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów :)
Składniki:
Składniki na 4-5 porcji:
0,5 l śmietany kremówki 30%
2 łyżeczki kakao
kilka małych bez
kilka biszkopcików
100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej
4 łyżki rodzynek
100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików
100 ml likieru kawowego lub czekoladowego
czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada
Kawowy krem sułtański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie:
Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam. Na sam koniec gdy krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką.
2.Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym
Komentarze