Kawowy krem sułtański

0 (0 ocen)

Nie jest to przepis z dawnych lat na tradycyjny krem sułtański jaki można było dostać w każdej restauracji, jest to przepis dla miłośników kawowych deserów :)

Składniki:

  • Składniki na 4-5 porcji:
    0,5 l śmietany kremówki 30%
    2 łyżeczki kakao
    kilka małych bez
    kilka biszkopcików
    100 ml mocnej esencji z kawy rozpuszczalnej
    4 łyżki rodzynek
    100 ml rumu albo amaretto - do nasączenia rodzynek i biszkopcików
    100 ml likieru kawowego lub czekoladowego
    czekoladki do dekoracji albo tarta gorzka czekolada

Kawowy krem sułtański - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie:
    Rodzynki zalewam odrobiną rumu i odstawiam na pół godziny. Dobrze schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno, później dodaję kakao oraz esencję z kawy i delikatnie mieszam. Na sam koniec gdy krem uzyska jednolitą konsystencję dodajemy pokruszone bezy oraz namoczone rumem rodzynki. I mieszamy już drewnianą łyżką.
  • 2. Na dnie pucharka układam pokruszone biszkopty, zalewam odrobiną rumu albo amaretto i dodaję krem. Na wierzch dekoruję czekoladą oraz polewam likierem kawowym

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy