Kawowy warstwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Białka ubić. Gdy będą sztywne dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dawać kolejno po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę z proszkiem, kawą i kakao wymieszać łyżką. Upiec.
2.Masa budyniowa: Z 500 ml mleka odlać 0,5 szkl i wymieszać w nim obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Zimny budyń utrzeć z margaryną.
3.Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę i wsypywać cappuccino. Miksować do jego rozpuszczenia.
4.Przełożenie: Na zimny biszkopt wyłożyć budyń, na nim ułożyć obok siebie herbatniki. Posmarować je karmelem, ponownie ułożyć herbatniki, które smarujemy dżemem, na wierzch wykładamy tężejącą śmietanę. Dowolnie udekorować.
Komentarze