Kawowy warstwowiec

4.98 (153 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Elegancki, efektowny i rozpływający się w ustach!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Biszkopt:
    5 jajek
    6 łyżek cukru
    5 łyżek mąki
    1 łyżka kakao
    2 łyżki mielonej kawy
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    2 łyżki cukru
    16g cukru waniliowego
    2 łyżki mąki
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200g margaryny

    Masa śmietanowa:
    0,5 l śmietany 30%
    2 łyżki cukru pudru
    5 łyżek kawy cappuccino - dowolny smak
    Galaretka cytrynowa

    Dodatkowo:
    2 paczki herbatników ok. 400g lub 50 sztuk
    9 łyżek dżemu porzeczkowego
    Puszka karmelu o smaku kakaowym lub czekoladowym
Wystaw ocenę:

4.98 (153 ocen)

Zobacz również:

Desery Karmel

Kawowy warstwowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt: Białka ubić. Gdy będą sztywne dodawać po łyżce cukru, zmniejszyć obroty miksera i dawać kolejno po jednym żółtku. Gdy składniki się połączą wsypać mąkę z proszkiem, kawą i kakao wymieszać łyżką. Upiec.
  • 2. Masa budyniowa: Z 500 ml mleka odlać 0,5 szkl i wymieszać w nim obie mąki, resztę mleka zagotować z cukrami. Do gotującego się mleka wlać rozrobione w mleku mąki, chwilę pogotować. Zimny budyń utrzeć z margaryną.
  • 3. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wody, ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Do ubitej śmietany wlewać powoli lekko tężejącą galaretkę i wsypywać cappuccino. Miksować do jego rozpuszczenia.
  • 4. Przełożenie: Na zimny biszkopt wyłożyć budyń, na nim ułożyć obok siebie herbatniki. Posmarować je karmelem, ponownie ułożyć herbatniki, które smarujemy dżemem, na wierzch wykładamy tężejącą śmietanę. Dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2016

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować