Kawowo- śmietankowe z kajmakiem

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Ciasto, w którym ukryte jest wiele smaków.

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt jasny:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 op. budyniu śmietankowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Biszkopt ciemny:
    4 jajka
    4 łyżki cukru
    4 łyżki mąki
    1 op. budyniu czekoladowego
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa śmietankowa:
    0,5 l śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny

    Masa kajmakowa:
    1 puszka masy kajmakowej
    1 margaryna

    Masa kawowa:
    0,5 l śmietany 30 %
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżeczki żelatyny
    2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej z pianką

    Oraz;
    ok. 20 okrągłych biszkoptów
    kawa do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowo- śmietankowe z kajmakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt jasny: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budyń. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną blachę ( 23 cm x 35 cm). Piec ok. 30 min. w 175°C. Wystudzić
  • 2. Biszkopt ciemny: Żółtka oddzielić od białek. Następnie białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać żółtka, przesianą mąkę, proszek i budyń. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na wysmarowaną blachę ( 23 cm x 35 cm). Piec ok. 30 min. w 175°C. Wystudzić
  • 3. Masa śmietankowa: Śmietanę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać przestudzoną żelatynę ( wcześniej rozpuszczoną w ¼ szkl. gorącej wody).
  • 4. Masa kajmakowa: Margarynę ucierać kilka minut. Następnie dodawać po łyżce masy kajmakowej ciągle miksując.
  • 5. Masa kawowa: Do schłodzonej śmietany wsypać kawę, wymieszać. Następnie kawową śmietankę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Dodać przestudzoną żelatynę ( wcześniej rozpuszczoną w ¼ szkl. gorącej wody).
  • 6. Na jasny biszkopt wyłożyć masę śmietankową. Na niej ułożyć biszkopty jeden obok drugiego. Na ciastkach rozsmarować masę kajmakową. Przykryć ciemnym biszkoptem. Na nim rozsmarować masę kawową. Posypać kawą.
    Schłodzić w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować