Kawowo-czekoladowa pascha z nutą orzechów

5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Pascha to deser, który jak najbardziej kojarzy się z Wielkanocą. Zazwyczaj deser ten jest wykończony kolorowymi owocami kandyzowanymi. Jaki smak przybierze nasz serowy specjał zależy jednak od nas samych. W powyższym przepisie połączyłam moje ulubione smaki: kawę, orzechy i czekoladę. Coś pysznego

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Salaterka
    Składniki
    • 1 kg twarogu dobrze odciśniętego ( najlepiej 3 x mielony) ,
    • 6 świeżych żółtek (u mnie wiejskie),
    • 200 gram masła 82% tłuszczu,
    • ok 200- 210 gram cukru pudru do smaku (ilość według uznania),
    • 0,5 szklanki śmietanki 30%,
    • 1 czekolada gorzka,
    • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej dobrej jakości,
    • 7 dag orzechów włoskich
    Dodatkowo:
    • Czekoladowe jajeczka do dekoracji,
    • 0,5 tabliczki mlecznej czekolady,
    • 1 łyżka mleka do rozpuszczenia czekolady
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery Pascha

Kawowo-czekoladowa pascha z nutą orzechów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ucieranie masła, żółtek i cukru 1. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Kawę zaparzamy w niewielkiej ilości wody tak by przyjęła konsystencje rozpuszczonej czekolady. Orzechy mielimy.
    W misce umieszczamy cukier puder, żółtka oraz masło. Ucieramy je na puszystą masę.
  • dodanie sera 2. Do utartych składników dodajemy stopniowo ser oraz wlewamy śmietankę.
  • dodanie kawy 3. Gotową masę serową dzielimy na dwie części. Do pierwszej z nich dodajemy rozpuszczoną kawę.
  • dodanie orzechów 4. Formę na paschę (salaterkę) wykładamy zwilżoną gazą. Na jej dnie umieszczamy kawowy ser.
  • wyłożenie masy czekoladowo - orzechowej 5. Do drugiej części sera dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Gdy ta połączy się z serem dodajemy orzechy. Ponownie całość miksujemy.
    Czekoladowo- orzechowy ser wykładamy na kawowy.
    Tak przygotowaną paschę umieszczamy w lodówce i pozostawiamy na około 12 godzin.
    Gotową paschę delikatnie wyjmujemy z formy, zdejmujemy gazę i dowolnie dekorujemy.
    Do dekoracji wierzchu użyłam czekolady rozpuszczonej z mlekiem. Dół deseru został obtoczony połówkami czekoladowych jajek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kawa Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować