Kawowiec z orzechami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąkę, kawy, kakao i proszek do pieczenia przesiać, a następnie dodać do masy.
Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 30 minut w temperaturze około 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.
2.Żelatynę wraz z kawą i cukrem rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i powoli wlewać kawę z żelatyną, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Na wierzchu umieścić biszkopciki. Ciasto wstawić do lodówki.
W rondelku rozpuścić masło, dodać orzechy i miód. Podgrzewać orzechy przez około 5-8 minut następnie wystudzić.
Tak przygotowanymi orzechami udekorować ciasto.
Komentarze