Kawowiec z orzechami w miodzie

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Na kawowym biszkopcie masa śmietanowo-kawowa, biszkopcik i rzecz najważniejsza, chrupiące orzechy włoskie skąpane w miodzie.Kubki smakowe wariują!

  • 3 godz.

Składniki:

  • Biszkopt kawowy:

    - 4 jajka

    - 3 czubate łyżki mąki tortowej

    - 1 szklanka cukru pudru

    - 2 łyżki kawy świeżo mielonej

    - 2 łyżki kawy rozpuszczalnej

    - 1 łyżka kakao

    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia



    Masa śmietanowo-kawowa:

    - 300 ml śmietanki tortowej 36 %

    - 2 łyżeczki żelatyny

    - 2 łyżki cukru

    - 2 łyżki świeżo mielonej kawy

    - 2 łyżki gorącej wody

    Poncz:

    - 6 łyżek naparu z kawy

    Dodatkowo:

    - okrągłe biszkopty

    - 1 szklanka obranych orzechów włoskich

    - 50 g masła

    - 1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowiec z orzechami w miodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Mąkę, kawy, kakao i proszek do pieczenia przesiać, a następnie dodać do masy.
    Formę o wymiarach (35x24cm) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą (tylko dno), wlać ciasto i wstawić do uprzednio nagrzanego piekarnika. Biszkopt piec przez około 30 minut w temperaturze około 170 stopni. Po upieczeniu biszkopt wystudzić i nasączyć ponczem.
  • 2. Żelatynę wraz z kawą i cukrem rozpuścić w gorącej wodzie. Pozostawić do ostygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno i powoli wlewać kawę z żelatyną, dokładnie wymieszać i wylać na ciasto. Na wierzchu umieścić biszkopciki. Ciasto wstawić do lodówki.
    W rondelku rozpuścić masło, dodać orzechy i miód. Podgrzewać orzechy przez około 5-8 minut następnie wystudzić.
    Tak przygotowanymi orzechami udekorować ciasto.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować