KAWOWA POKUSA

4.5 (179 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Zdecydowanie tego deserku nie może zabraknąć na świątecznym stole. Kawowo- czekoladowa pokusa zachwyci każde oko.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • biszkopt:
    5 jajek
    6-7 łyżek cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    4 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    1 łyżka oleju
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli do białek

    poncz kawowy:
    1/3 szkl. kawy cappucino czekoladowego

    masa czekoladowa:
    100g deserowej czekolady
    1 śnieżka w proszku (na 200ml swojskiego mleka)
    3 łyżki cukru
    2 łyżki żelatyny (na 0,5 szkl. gorącej wody)

    krem cappuccino:
    1 śnieżka w proszku (na 200ml swojskiego mleka)
    8 łyżek cappuccino czekoladowego
    3 łyżki cukru
    2 łyżki żelatyny (na 0,5 szkl. gorącej wody)

    galaretka kawowa:
    0,8l kawy czarnej
    2 krople aromatu o smaku rumu
    6 łyżeczek żelatyny
    8łyżeczek cukru

    Dodatkowo:
    cappucino do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowa pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy chwilkę, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy. Wylewamy na blaszkę 24x38 i pieczemy ok. 23min. w 170C. Po upieczeniu ciasto schładzamy, Nasączamy ponczem kawowym.
  • 2. Masa czekoladowa: Czekoladę schładzam, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śnieżkę ubijamy na mleku na sztywno i dodajemy cukier. Schładzamy w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, i również schładzamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śnieżki, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy-wsypujemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na naponczowany blat kakaowy.Włożyć do lodówki.
  • 3. Krem cappuccino. Śnieżkę ubijamy na mleku na sztywno, dodajemy cukier i cappuccino, miksujemy chwilkę. Wkładamy do lodówki aby ją schłodzić. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i również schładzamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu cappuccino i mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i miksujemy. Wylewamy na masę czekoladową i Schładzamy w lodówce .
  • 4. Galaretka kawowa. Kawę zaparzamy, następnie słodzimy i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przecedzamy przez sitko żeby nie było fusów. W kawie rozprowadzamy żelatynę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, schładzamy. Dodajemy aromat rumowy. Gdy galaretka zacznie nam delikatnie gęstnieć wylewamy na masę i wkładamy do lodówki. Na koniec posypujemy cappucino.
  • 5. Inspiracja z: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/ciasto-zmierzch-cappuccino
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować