1.Biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Do białek dodajemy sól i ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy chwilkę, następnie dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, kakao, ucieramy. Wylewamy na blaszkę 24x38 i pieczemy ok. 23min. w 170C. Po upieczeniu ciasto schładzamy, Nasączamy ponczem kawowym.
2.Masa czekoladowa: Czekoladę schładzam, następnie ścieramy na tarce o dużych oczkach. Śnieżkę ubijamy na mleku na sztywno i dodajemy cukier. Schładzamy w lodówce. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, i również schładzamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki ubitej śnieżki, mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i od razu miksujemy-wsypujemy startą czekoladę i mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę wykładamy na naponczowany blat kakaowy.Włożyć do lodówki.
3.Krem cappuccino. Śnieżkę ubijamy na mleku na sztywno, dodajemy cukier i cappuccino, miksujemy chwilkę. Wkładamy do lodówki aby ją schłodzić. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i również schładzamy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki kremu cappuccino i mieszamy dokładnie, następnie do całości kremu dodajemy zahartowaną żelatynę i miksujemy. Wylewamy na masę czekoladową i Schładzamy w lodówce .
4.Galaretka kawowa. Kawę zaparzamy, następnie słodzimy i zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przecedzamy przez sitko żeby nie było fusów. W kawie rozprowadzamy żelatynę, mieszamy do dokładnego rozpuszczenia, schładzamy. Dodajemy aromat rumowy. Gdy galaretka zacznie nam delikatnie gęstnieć wylewamy na masę i wkładamy do lodówki. Na koniec posypujemy cappucino.
Komentarze