Kawowe ze śmietanką

4.5 (156 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Delikatna pianka wprost rozpływa się w ustach.

Składniki:

  • Biszkopt:
    ● 4 jajka
    ● 1 szkl. cukru
    ● 1 szkl. mąki
    ● łyżeczka proszku do pieczenia
    Masy:
    ● 20 dag czekolady kawowej
    ● 20 dag białej czekolady
    ● 1 l śmietanki 36-proc.
    ● 2 śnieżki
    ● 3 łyżki cappuccino o smaku śmietankowym
    ● karmel z wanilią w młynku
Wystaw ocenę:

4.5 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowe ze śmietanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biszkopt:
    jajka ucieramy z cukrem do
    białości. Wsypujemy mąkę
    przesianą z proszkiem do pieczenia.
    Mieszamy. Wlewamy
    do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
    Pieczemy ok. 20 minut
    w temp. 170 °C. Studzimy.
  • 2. Robimy masy: czekolady
    wkładamy do osobnych garnków
    i roztapiamy w kąpieli
    wodnej. Odstawiamy do ostudzenia.
    Śmietankę miksujemy
    ze śnieżkami na puch. Do
    połowy ubitej śmietanki, miksując,
    wsypujemy cappuccino
    oraz stopniowo wlewamy
    czekoladę kawową. Do pozostałej
    śmietanki, nie przerywając
    miksowania, wlewamy
    białą czekoladę.
  • 3. Masę kawową wykładamy
    na biszkopta. Na wierzch
    szprycą do tortów wyciskamy
    podłużne pasy masy śmietankowej.
    Ciasto wkładamy na
    ok. 2 godziny do lodówki.
    Przed podaniem posypujemy
    świeżo zmielonym karmelem
    z wanilią.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_06-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować