Kawowa Stefania

  • wyświetlono: 506 |
  • dodany do książki kucharskiej: 5 |
  • polecenia: 0

Gdy byłam mała, bardzo mi smakował ten deser. Teraz robię go już sama.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Monika Bałchan, Chmielnik

Składniki

● 1 l mleka
● 1 szkl. cukru
● kostka margaryny
● 1 szkl. kaszy manny
● łyżka kakao
● cukier waniliowy
● 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
● 2 łyżki wiórków kokosowych
● 10 dag rodzynek
● 5 op. herbatników

Sposób przygotowania przepisu:

Kawowa Stefania

  • 1. Mleko zagotowujemy
    z margaryną i cukrami.
    Następnie cały czas
    mieszając, stopniowo
    wsypujemy kaszę
    mannę. Gdy zgęstnieje,
    dodajemy kakao
    i kawę. Dokładnie
    mieszamy.
    Zdejmujemy z ognia.
    Wsypujemy
    rodzynki i wiórki.
  • 2. Blachę o wymiarach
    20x32 cm wykładamy ciasno herbatnikami.
    Wylewamy gorącą masę,
    wierzch wyrównujemy. Przykrywamy
    resztą herbatników,
    lekko dociskając. Odstawiamy
    do wystygnięcia.

Porady

Stefanię możemy udekorować polewą czekoladową.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

szkola_babciherbatniki

Komentarze

Podobne przepisy

image-1rcko63

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gniazda hiszpańskie

Gniazda z lukrem bardzo smakowały...

Francuskie rogaliki z marmoladą

Dodane przez: dagita

Francuskie rogaliki z marmoladą

Szybkie w przygotowaniu, w sam...

image-17qwg6h

Dodane przez: JulkaTomeczek

Chatka z piernika

Pierwszy raz zrobiłam ją na święta...

image-1apnbc8

Dodane przez: Di gotuje

Rurki maślano-drożdżowe z nadzieniem

Ciasto jest rewelacyjne i nie wymaga...

image-0nopxxu

Dodane przez: JulkaTomeczek

Kokosanki

Doskonały sposób na wykorzystanie...

Sernik z ricotty z czekoladą

Dodane przez: ewaeu

Sernik z ricotty z czekoladą

Pyszny serniczek , pyszny deserek.