• Kawowa Stefania

    Autor: Monika Bałchan, Chmielnik

  • Gdy byłam mała, bardzo mi smakował ten deser. Teraz robię go już sama.

  • Składniki

    ● 1 l mleka
    ● 1 szkl. cukru
    ● kostka margaryny
    ● 1 szkl. kaszy manny
    ● łyżka kakao
    ● cukier waniliowy
    ● 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    ● 2 łyżki wiórków kokosowych
    ● 10 dag rodzynek
    ● 5 op. herbatników

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrami. Następnie cały czas mieszając, stopniowo wsypujemy kaszę mannę. Gdy zgęstnieje, dodajemy kakao i kawę. Dokładnie mieszamy. Zdejmujemy z ognia. Wsypujemy rodzynki i wiórki.

    2.

    Blachę o wymiarach 20x32 cm wykładamy ciasno herbatnikami. Wylewamy gorącą masę, wierzch wyrównujemy. Przykrywamy resztą herbatników, lekko dociskając. Odstawiamy do wystygnięcia.

  • Rady

    Stefanię możemy udekorować polewą czekoladową.

  • Słowa kluczowe (tagi):

    szkola_babci, herbatniki
  • 0 komentarzy

Autor: Monika Bałchan, Chmielnik

RedakcjaPP 5899

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2012-08-06T18:05:33+02:00

414 odwiedzin

Dodane przez: RedakcjaPP


Sprawdź książki z tym przepisem

Zdobyte wyróżnienia:

Opublikowany w Przyślij Przepis
Zobacz PDF z przepisem »
Przepis z magazynu: PPWS_12-2011