• Kawowa pianka

    Dodane przez: Jaga85

  • Polecam wielbicielom kawowych smakołyków.

  • Składniki

    Blaszka 24x36cm
    Biszkopt:
    • 3 jajka,
    • 3 łyżki mąki,
    • 3 łyżki cukru,
    • Szczypta proszku do pieczenia

    Masa rumowa:
    • 1 kostka masła,
    • 0,5 litry mleka,
    • 2-3 łyżki cukru,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 1 budyń waniliowy,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    • 3 żółtka,
    • Rum do smaku

    Kawowa pianka:

    - 0,5 litry śmietanki 30 %,
    - 2-3 łyżki cukru pudru,
    - 2 płaskie łyżki żelatyny,
    - 0,5 szklanki wody
    - 1 łyżka kopiata dobrej jakościowo kawy rozpuszczalnej (rozpuścić w niewielkiej ilości przegotowanej wody).,
    - 1 tabliczka czekolady mlecznej lub deserowej

  • Sposób przygotowania

    1.
    kawowa pianka - krok 1

    Biszkopt: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli (Wtedy łatwej się ubiją). Do ubitych dokładamy cukier. Gdy cukier już się rozpuści dokładamy po jednym żółtku. Do puszystej masy dokładamy mąkę oraz proszek, delikatnie mieszamy. Biszkopt pieczemy około 15 min w 180˚C . Do tego placka należy upiec dwa takie biszkopty

    2.
    kawowa pianka - krok 2

    Masa:Połowę mleka gotujemy z cukrem. Drugą część mieszamy z mąką, budyniem, cukrem waniliowym i żółtkami. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń. Studzimy. Ucieramy masło. Stopniowo dodajemy budyń. Na końcu można dodajemy rum, aby masa była bardziej wyrazista.

    3.
    Kawowa pianka - krok 3

    Pianka: Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żelatynę rozpuszczamy w przegotowanej wodzie. Studzimy. Schłodzoną śmietankę ubijamy, dodajemy rozpuszczoną kawę i cukier puder. Do kawowej śmietanki dokładamy tartą czekoladę i mieszamy. Na koniec wlewamy rozpuszczoną żelatynę

    4.

    Przełożenie: Biszkopt, masa rumowa, pianka kawowa, biszkopt, dekoracja (Ja biszkopt posmarowałam częścią odłożonej masy rumowej. Na wierzch starłam czekoladę)

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, Ciasto, kawa
  • 0 komentarzy

Dodane przez: Jaga85

Jaga85 913

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-02-20T12:42:11+01:00

1247 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »