KAWOWA PIANKA

4.5 (182 ocen)

  • 10 min

Kiedy po świętach zobaczyłam w lodówce kilka niewykorzystanych produktów, od razu wpadł mi do głowy pomysł na upieczenie tego pysznego ciasta.

  • 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    ¾ szklanki cukru
    ¾ szklanki mąki
    2 łyżki kakao
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

    Masa kakowo-toffi:
    ½ l śmietany 30%
    2 łyżki żelatyny
    1 puszka mleka skondensowanego ( gotowa masa krówkowa)
    11/2 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 opakowanie biszkoptów podłużnych
    1 dowolna galaretka
    ananas z puszki (lub inne owoce wg uznania)
Wystaw ocenę:

4.5 (182 ocen)

Zobacz również:

Desery

Kawowa pianka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto upiec biszkopt, ostudzić. Łyżkę kawy rozpuścić w ¼ szklanki ciepłej wody, resztę kawy rozpuścić w osobnym naczyniu (posłuży do nasączenie biszkoptów - ja dałam ok. pół szklanki). Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. W osobnej misie zmiksować mleko skondensowane z kawą, potem dodać gorącą żelatynę. Wymieszane mleko skondensowane dodać do ubitej na sztywno śmietanki, lekko wymieszać.
  • 2. Na biszkopt wyłożyć 1/3 masy. Na masie układać biszkopty uprzednio namoczone w naparze z kawy. Zalać całość resztą masy. Ułożyć na wierzchu placka owoce i zalać tężejącą galaretką.

Porady

Ananasa można zastąpić również innymi owocami. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień, kiedy jest dobrze schłodzone.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować