ŚNIEŻNE CHMURKI - delikatny krem otulony białą aksamitną czekoladą

4.49 (175 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Dla 3 osób

Chcesz zrobić coś pysznego co zasmakuje Twojej rodzinie ? Szukasz pomysłu na podwieczorek a może planujesz zrobić rodzinną uroczystość? Prezentuję Wam dziś przyjemność dla oka i rozkosz dla podniebienia delikatny krem otulony białą aksamitną czekoladą.

  • 2 godz.
  • Dla 3 osób

Składniki:

  • Składniki:

    Biszkopt:

    4 jaja
    60 g cukru około ¼ szklanki
    80 g mąki około ¾ szklanki
    30 g stopionego masła
    ziarenka z 1 laski wanilii

    kremowa pianka:
    200 ml śmietany kremówki 30%
    250 g mascarpone
    5 łyżek cukru pudru

    Dodatkowo:
    kilka łyżek dżemu porzeczkowego
    300 g białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.49 (175 ocen)

Zobacz również:

Desery

Śnieżne chmurki - delikatny krem otulony białą aksamitną czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sposób przygotowania:

    Czekoladowe kopułki:

    Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Następnie rozkładamy ją równomiernie pomiędzy przygotowane wcześniej foremki półkule o których już wcześniej wspominałam a następnie dokładnie rozprowadzamy ją po same brzegi. Odkładamy foremkę do zamrażarki.

    Biszkopt:

    W misce łączymy mąkę i ziarenka wanilii. W drugiej misce łączymy jajka i cukier. Miksujemy aż cukier się rozpuści a masa powiększy swoją objętość. Dodajemy suche składniki do masy jajecznej i mieszamy. Dodajemy masło i dalej delikatnie mieszamy. Wylewamy masę na przygotowaną wcześniej blaszkę (22x28cm), wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy masę. Pieczemy w temperaturze 180°C około 10 minut. Wyjmujemy z piekarnika i po wystygnięciu wyjmujemy delikatnie ciasto z blaszki . Gdy ciasto całkowicie wystygnie używając wykrawarki do ciastek wycinamy 6 kółek o średnicy spodu foremki.

    Kremowa pianka:

    Śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i znowu ubijamy, aby otrzymać gładką masę.

    Efekt końcowy:

    Wycięte wcześniej kółka smarujemy jedną stronę dżemem porzeczkowym. Wyjmujemy foremkę z zamrażalnika i do każdej półkuli wylewamy masę, zostawiając miejsce o grubości naszego biszkoptu. Na wierz wkładamy biszkopty i lekko dociskamy. Nasze kopuły wkładamy do zamrażarki na cały dzień bądź noc.

    Smacznego!

Porady

Do wykonania torcików wykorzystałam foremki silikonowej o sześciu gniazdach. Forma silikonowa PÓŁKULE będzie niezastąpiona dla każdego miłośnika wypieków.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować