Kawa mrożona aroniowa

0 (0 ocen)

  • 10 min

Nie miałam w domu lodów a miałam ochotę na coś mrożonego, dlatego przygotowałam kawę mrożoną. Aronia połączona z bitą śmietaną dodała wyjątkowego smaku mojej kawie mrożonej:)))

  • 10 min

Składniki:

  • Składniki na dwie kawy:
    6 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
    400 ml gorącej wody
    cukier trzcinowy
    Śnieżka + 200 ml mleka
    3 łyżki aronii
    8 kostek lodu
    mleko
    listki mięty i aronia do dekoracji

Kawa mrożona aroniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawę zalewamy wodą, słodzimy cukrem trzcinowym wg uznania i studzimy.
  • 2. Aronię rozgniatamy widelcem, posypujemy dwoma łyżkami cukru i odstawiamy na chwilę.
  • 3. W tym czasie do wysokiego naczynia wlewamy mleko, wsypujemy Śnieżkę, mieszamy i ubijamy mikserem 5 minut.
  • 4. Do wysokich szklanek dajemy po 4 łyżki bitej śmietany, wlewamy po 200 ml kawy (podczas wlewania śmietana będzie się unosić), wrzucamy po 4 kostki lodu i cienkim strumieniem wlewamy mleko (wg uznania).
  • 5. Do pozostałej bitej śmietany wrzucamy aronię i jeszcze chwilę ubijamy, wykładamy na kawę, posypujemy cukrem trzcinowym, dekorujemy owocami aronii i listkiem mięty.

Porady

Przygotowana bita śmietana wystarcza na trzy mrożone kawy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy