Katarzynka

4.49 (196 ocen)

  • 60 min

Pyszne ciasto z dodatkiem pierników,

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA BISZKOPT

    - 4 JAJKA
    - 1/2 SZKL CUKRU
    - 1 ŁYŻECZKA PROSZKU DO PIECZENIA
    - 3/4 SZKL MĄKI PSZENNEJ
    - 2 ŁYŻKI MĄKI ZIEMNIACZANEJ

    SKŁADNIKI NA RESZTĘ CIASTA

    - 3 paczki pierników "Katarzynek"
    - 0,65-1 kg serka na sernik
    - 0,60ml. śmietany kremówki 30%
    - 0,5szkl. cukru pudru
    - 3 łyżeczki żelatyny
    - dżem porzeczkowy

    SKŁADNIKI POLEWY:

    - 1 gorzka czekolada
    - 200 ml. śmietany kremówki 30%
    - 1 łyżeczka żelatyny
Wystaw ocenę:

4.49 (196 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Katarzynka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT:
    BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ , DODAĆ CUKIER ,NASTĘPNIE ŻÓŁTKA.NA KONIEC DELIKATNIE WMIESZAĆ WYMIESZANE WCZEŚNIEJ SYPKIE SKŁADNIKI.
    CIASTO WYLEWAMY NA BLASZKĘ WYŁOŻONĄ PERGAMINEM.PIECZEMY W 180stop.C PRZEZ OKOŁO 30min. (DO SUCHEGO PATYCZKA).

    WYKONANIE:
    1) Na wystudzony biszkopt rozsmarowujemy dżem
    2) Ser zmiksować
    3) Śmietanę (60ml) ubijamy z c.pudrem.Do ubitej,stopniowo dodajemy ser i żelatynę rozpuszczoną w 1/3 szkl. wrzącej wody, miksując na niskich obrotach.(dolewamy żelatynę wystudzoną)
    4) Połowę masy serowej rozsmarowujemy na biszkopcie z dżemem, na to układamy pierniki i wylewamy resztę sera.
    5) Ciasto wkładamy do lodówki i przygotowujemy polewę.
    6) Śmietanę ( 200ml) z czekoladą chwilę gotujemy, do rozpuszczenia. Dodajemy żelatynę rozpuszczoną w około 2 łyżkach wrzącej wody.

    Gdy czekolada przestygnie , delikatnie wylewamy ją na ciasto.

Porady

Ciasto trzymamy w lodówce,

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować