1.Ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. Dodajemy stopniowo cukier, następnie po 1 żółtku. Wszystko dokładnie miksujemy na puszystą masę.
Przesiane mąki wraz z proszkiem do pieczenia dodajemy małymi porcjami.
Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i pieczemy przez ok. 30 min w 180st. C.
Studzimy.
2.Gotujemy budyń (tak jak na opakowaniu), do gorącej jeszcze masy (gotujemy jeszcze na małym ogniu) dodajemy pokrojone w kostkę masło i mieszamy, aż do rozpuszczenia. Wsypujemy 2 galaretki cytrynowe i dalej mieszamy.
3.Ostudzony biszkopt smarujemy powidłami, układamy pierniki, zalewamy wszystko gorącą masą budyniową. Odstawiamy do wystygnięcia.
Gdy masa będzie już zimna, wstawiamy ciasto do lodówki.
Ubijamy śmietanę z 1 łyżką cukru pudru i wykładamy na wierzch ciasta.
Chłodzimy przynajmniej przez 24h!
Porady
Ważne jest to, aby pierniki nie były polane lukrem ani czekoladą, ponieważ nie wchłoną wilgoci ciasta i będą twarde!
Komentarze