Kaszuby czyli sałatka z grzybów po kaszubsku

5 (150 ocen)

Sałatka smakuje wspaniale na ciepło i na zimno. Jadamy ją najczęściej z jajkami z majonezem i śledziami, polecam taki sposób podania.

Składniki:


  • 2 kg surowych obranych leśnych grzybów,
    3 cebule,
    sól,
    pieprz,
    ziele angielskie,
    ZALEWA:
    1 szklanka oleju,
    250 ketchupu pikantnego,
    250g koncentratu pomidorowego,
    1/4 szklanki wody,
    1/4 szklanki octu,
    6 łyżeczek cukru
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kaszuby czyli sałatka z grzybów po kaszubsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaszuby 1. Grzyby obgotowujemy przez 30 minut w osolonej wodzie. Po ugotowaniu studzimy i drobno siekamy. Składniki zalewamy mieszamy ze sobą. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Następnie szklimy ją na oleju.
  • Kaszuby czyli sałatka z grzybów po kaszubsku 2. Dodajemy zalewę, koncentrat pomidorowy i ketchup i gotujemy 5 minut. Następnie dodajemy posiekane grzyby i gotujemy jeszcze 10 minut. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem. W każdym słoiku umieszczamy po 1 zielu angielskim. Gorącą sałatkę nakładamy do słoiczków, zakręcamy i pasteryzujemy 20-30 minut. Życzę smacznego :)

Porady

Można zwiększyć lub zmniejszyć ilość cukru, wszystko zależy od naszego gustu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować